Deutsch

Texel in de zomer: wij weten volop rustige plekjes

Als je de veerboot verlaat en het eiland op rijdt, lijkt Texel nogal druk. Je bent tenslotte niet de enige die graag naar Texel op vakantie wil. Sommigen zijn bang dat Texel te druk zal worden nu het eiland in de top 10 Best of Europe van Lonely Planet staat. Zijn er nog wel rustige plekjes op Texel als ik een weekendje weg wil?
Wij vertellen je hier graag onze persoonlijke tips voor de aller rustigste plekken

De Hoge Berg

Marc-Hessel:
“De Hoge Berg is een heerlijk gebied, ik maak er vaak ’s avonds een wandeling. Wandelend over de onverharde weggetjes tussen de tuinwallen ben je er echt even uit. Het gebied ligt vlakbij hoofddorp Den Burg, maar je komt er nauwelijks iemand tegen. Op het hoogste punt van de Hoge Berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Op de houten tafel op dat punt lees je welke dorpen en gebieden je allemaal kunt zien. Op de Hoge Berg bevindt zich ook de Georgische begraafplaats. Een bijzonder plekje dat herinnert aan een donkere periode tijdens de Tweede Wereldoorlog op Texel."

De Nederlanden en de Bertusnol

Theresia:
“Mijn favoriet is een wandeling door de Nederlanden. Heerlijk wandelen en onderweg de Bertusnol beklimmen. De Bertusnol is met 22 meter één van de hoogste duinen van Texel. Dit duin is vernoemd naar een vogelwachter van lang geleden, die vanaf dit uitkijkpunt toezicht hield op de lepelaarskolonie. Hier heb je een prachtig uitzicht over De Muy en De Slufter en nog veel verder. Vanaf het wandelpad bij de Nederlanden kun je over het duin naar het strand bij Paal 22. Over rustig gesproken: geen mens te zien!!”

Waddenstrandje

Sabine:
“Op een warme dag check ik of het ’s avonds hoog water is. Hoog water geeft mij de kans om lekker te zwemmen en af te koelen in de Waddenzee. In de Waddenzee kun je bij hoog water echt zwemmen, omdat de stroming hier niet zo sterk is als in de Noordzee. Het poldertje Zandkes bij het surfstrandje Dijkmanshuizen is een heerlijk rustige plek. Je klimt de dijk over naar de Waddenzee en je waant je alleen op de wereld (of eigenlijk op het eiland). Wil je liever niet direct vanaf de dijk de zee in, dan kies je een van de strandjes ten noorden of ten zuiden van het poldertje. Ik verheug me al weer op die warme zomeravonden! “

Fort De Schans en De Hors

Annette:
“Ik twijfel tussen 2 favorieten, dus ik deel ze allebei. De Hors, de strandvlakte aan de zuidkant van Texel is geweldig. Het is een uitgestrekt en dynamisch gebied. Hier ontstaan voortdurend nieuwe duintjes, waardoor het er steeds anders is. Een duintje ontstaat door een stukje drijfhout of een plukje helmgras dat het stuivende zand vasthoudt. Als je om een iets groter duintje heen loopt, is het altijd weer een verrassing wat je erachter vindt. Hier kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen.
Een andere favoriet is een stil, maar toch ‘spannend’ plekje: fort De Schans, vlakbij Oudeschild. Dit fort uit 1574 werd aangelegd in de tijd van Willem van Oranje en is later versterkt in opdracht van Napoleon, die het fort in 1811 bezocht. Inmiddels zijn de restanten van het fort gerestaureerd. Hier kun je genieten van de stilte en de natuur. Maar het fort heeft ook een toegangspoort, die je bij aankomst het zicht op het binnenterrein ontneemt. De knik in de toegangsgang zorgde ervoor dat je niet direct naar het binnenterrein kon schieten. Ik vind dit een spannende plek om met kinderen te ontdekken.”

De Slufter

Monique:

Het uitzicht als je de steile trap op bent geklommen, verrast elke keer weer opnieuw. Kijk je helemaal naar rechts dan zie je de vuurtoren, links achter de hele duinenrij De Koog. Recht voor je zie je de Noordzee. Als kind leek de zee echt mijlenver weg. Springend over, en de kinderen soms wadend door, de kleine kreekjes lopen richting zee. Met de wind in je haren, heerlijk! Bij het strand loop je een stukje naar links. Daar kun je linksaf via een slingerend pad door de duinen weer terug. Een fijne uitwaaiwandeling van 6 kilometer.
Onvoorstelbaar dat dit stukje Texel bij een stevige westenwind en hoog water helemaal vol stroomt tot onderaan de trap. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS