Deutsch

Orchideeën op Texel vind je in overvloed!

Texel staat bekend als vogeleiland en schapeneiland, maar je vindt hier ook veel bijzondere planten. Elk landschap heeft zijn eigen kenmerkende bloemen en planten. Dat hangt bijvoorbeeld af van de rijkdom van de bodem; zo vind je op arme grond vaak de mooiste plantjes zoals wilde orchideeën.

Wilde orchideeën op Texel

In het grootste gedeelte van Nederland zijn wilde orchideeën zeldzaam. Maar op Texel kun je ze op heel veel plekken vinden en vaak ook in grote hoeveelheden. Orchideeën groeien vooral in de natuurgebieden, waar ze het goed doen op de onbemeste gronden. Maar ook in de wegberm kun je ze regelmatig zien.

Meest opvallend zijn de paarse en roze orchideeën zoals de gevlekte orchis en de paarse harlekijnorchis. Maar er zijn ook minder in het oog springende orchideeën met groene bloemen, zoals de groenknolorchis. De orchideeën bloeien, afhankelijk van de soort, van eind april tot begin juli.

Wilde orchideeën op Texel kun je bijvoorbeeld vinden in:

  • De Muy
  • de duinvalleien van de Horspolders
  • de natuurweilanden bij het Alloo, in de buurt van Ecomare
  • de natuurweilanden van de Roggesloot
  • de berm bij Hoogezandskil

In dit filmpje krijg je een impressie van de orchideeën op Texel.

Welke planten op Texel zijn nog meer te vinden?

Lamsoor

Lamsoor is een plant die groeit op de zandige kwelders op Texel bloeit, in juli en begin augustus. De kwelders worden bij hoog water regelmatig overspoeld met zeewater. Hier kan daarom alleen flora groeien die bestand is tegen zout. De lamsoorplanten groeien dicht op elkaar, waardoor tijdens de bloei met name De Slufter helemaal lila kleurt.

Zeekraal

Ook zeekraal groeit op de zandige kwelders en is bestand tegen zout water. Zeekraal groeit in flinke aantallen in De Slufter, op de Schorren en in de Mokbaai. Zeekraal, met de kenmerkende donkerrode bloemetjes, bloeit in de nazomer.

Planten van de tuinwallen

De tuinwallen, de aarden walletjes die gebruikt worden als afscheiding van percelen op het oude land van Texel, hebben een eigen vegetatie. In de loop van de jaren spoelen de voedingsstoffen uit de gestapelde graszoden, waaruit de tuinwal is opgebouwd. Daardoor ontstaat een arme bodem, waarop bijzondere planten, zoals Engels gras en grasklokjes, groeien.

Sneeuwklokjes

Niet echt ‘natuurlijke flora’, maar wel voorkomend in het bosgebied, zijn sneeuwklokjes. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn deze hierheen gehaald door bollentelers. Zij pachtten de grond in het bos om sneeuwklokjes te telen. In het bos is de teelt al lang geleden gestopt, maar de sneeuwklokjes komen daar nog volop voor, onder andere bij de kruising Randweg / Botgrasweg en bij de Tureluursweg. Sneeuwklokjes worden op Texel nog wel geteeld. Een van de telers teelt zelfs tientallen verschillende soorten.

Kom de orchideeën op Texel bewonderen en boek een unieke vakantiewoning bij Texelduinen!

Bekijk ons aanbod

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS