Deutsch

Ontspannen strandseizoen

Het strand is dé plek om te ontspannen. De zon op je huid, het ontspannende geluid van golven en wind, het gladde zand door je handen en een duik in de branding om alles van je af te spoelen. Zomervakantie in optima forma.

Strandleven

De Texelse strandslagen hebben elk hun eigen karakteristieken. Zo is er bij Paal 12 en 15, waar veel Texelaars komen, een gemoedelijke sfeer. Paal 17 biedt juist veel activiteiten en evenementen. En bij de vuurtoren wandel je over het brede strand naar de zee. Volg je graag het catamaranzeilen, dan ga je naar Paal 33, vlakbij de steiger van De Vriendschap, de boot naar Vlieland. Voor extra comfort tijdens een dagje strand huur je een strandhuisje. Veel Texelaars hebben een eigen huisje op het strand en genieten in het weekend en ’s avonds na het werk van dit mooie stukje van hun eiland. Elk strand heeft een of meer strandpaviljoens waar je een ijsje haalt, maar ook voor een compleet diner terecht kunt. Veel paviljoens blijven het hele jaar geopend, zodat je er ook kunt opwarmen na een winterse uitwaaisessie.

Dynamisch strand

Ten zuidwesten van Texel ligt de zandplaat (tevens rustplaats van zeehonden) De Razende Bol. De afstand tussen de zandplaat en Texel wordt steeds kleiner; de zandplaat ‘wandelt’ in de richting van het eiland. Daardoor wordt de stroming in dit deel sterker en het strand bij Paal 9 smaller. De zee snoept hier steeds wat zand weg. Regelmatig wordt het strand hier verbreed en versterkt door een zandsuppletie, waarbij men opgezogen zand op het strand en de vooroevers aanbrengt. In het noorden bij de vuurtoren groeit het strand juist. Zo’n 100 jaar geleden moest je hier een uur lopen naar het strand. Eind 20e eeuw was het strand hier heel smal en werd een dam in zee gelegd met de bedoeling het strand te verbreden. Dit is boven verwachting gelukt. Nu loop je hier een heel stuk voor je bij de zee bent en is er volop ruimte voor kitesurfers.

Zonsondergang

De ondergaande zon inspireert tot mijmeren en mooie gedachten. Het Noordzeestrand biedt het mooiste uitzicht om ‘de zon in de zee te zien zinken’. Verleng je stranddag tot de zon ondergaat of keer voor die tijd terug op het strand. Genieten!

Vliegeren

Elke dinsdagavond in juli en augustus vanaf 19.30 uur is het Vliegeravond bij Paal 17. Dan kun je vliegers van het Texelse Vliegerhuis proberen of meedoen met je eigen vlieger.

Zeevonk

Op heel warme dagen heb je kans om zeevonk te zien. Dit micro-organisme licht bij warme dagen ’s avonds op in de zee. Je ziet het vooral als je het water beweegt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS