Verhuur van unieke vakantiewoningen op Texel

Vermietung von einzigartigen Ferienhäusern auf Texel

homepage.jpg
den-hoorn.jpg
duinen-op-texel.jpg
strandhuisjes.jpg
wandelen-op-texel.jpg
previous arrow
next arrow

In het voorjaar worden de weilanden op schapeneiland Texel bevolkt door duizenden lammetjes. Lammetjes die met hun moeder door de wei scharrelen, lekker in de zon liggen of samen rennen rond de ‘kolk’. Het geeft een voorjaarsgevoel bij uitstek. Maar wat gaat er allemaal aan vooraf voordat het zover is? Onze medewerker Annette is naast marketingmedewerker van Texelduinen ook mede-eigenaar van een schapenbedrijf met stamboek-Texelaars (ja, Texel heeft een eigen schapenras!). Ze neemt je graag mee in de wereld van de schapenboer.

Schapeneiland

Texel is de gemeente met het grootste aantal schapen, ongeveer 24.000. In het najaar laten we de geselecteerde rammen bij de schapen. Daarbij gebruiken we een ‘dekblok’. De ram draagt dit kleurblok op zijn borst met wekelijks een andere kleur. Zo kunnen we van elk schaap zien wanneer zij ongeveer zal lammeren. Het is een mooi plaatje: al die schapen met verschillende kleuren op hun kont, maar het heeft dus een belangrijke betekenis.

Drachtig

De draagtijd van een schaap is 5 maanden min 5 dagen. Na ca. 3 maanden laten we onze schapen scannen. In feite gaan de schapen voor hun ‘driemaanden-echo’. Met de scanner kan de specialist zien of het schaap drachtig is en zo ja, hoeveel lammeren zij draagt. De schapen die niet drachtig zijn, hoeven verder geen aandacht of verkopen we meteen. De schapen die een drieling dragen, gaan we eerder voeren, zodat de ongeboren lammetjes beter groeien. Eenlingen hoeven juist weinig gevoerd te worden om het lam niet te groot te laten worden. Het scannen geeft ons veel extra managementinformatie.

Dag en nacht druk

En dan begint de drukke periode van de lammerij en ben ik wat minder op mijn werk aanwezig. Mijn man staat dag en nacht paraat om zijn schapen te helpen met aflammen. Zelf assisteer ik alleen overdag in het bedrijf. Het is belangrijk dat het schaap met zijn zojuist geboren lammeren zo snel mogelijk apart in een hokje wordt gezet, zodat de lammeren goed kunnen hechten. Als dit niet snel gebeurt, kan het gebeuren dat het schaap haar eigen kind niet erkent en dus niet laat drinken. Na een paar dagen zijn moeder en kind goed aan elkaar gewend en kunnen ze verder buiten opgroeien. Ook de lammetjes van de Texelaar kunnen goed tegen kou. Alleen bij kou gecombineerd met regen houden we de schapen met lammetjes iets langer binnen.

Golfbaan De Texelse

De Texelse is een bijzondere golfbaan. Een van de reacties: “Wat een bijzondere baan in de natuur. Je loopt hier in een duinlandschap en voelt de zon en de wind. Dit is een heel mooie combinatie van sporten, relaxen en natuurbeleving!”

Golfbaan De Texelse is een 18 holes golfbaan met duinen, waterpartijen en grote greens in het noorden van het eiland. De baan wordt door kenners vergeleken met de authentieke Engelse of Schotse banen, de ‘links courses’. Deze wereldberoemde golfbanen zijn bekend vanwege hun prachtige ligging in duingebieden. De Texelse heeft het ruige karakter van een echte duinbaan en daar zijn er maar weinig van! Afhankelijk van de windrichting kun je de zee horen ruisen.

Op de unieke Par 3 baan kan ook de beginnende golfer al aardig uit de voeten. De geoefende golfer kan zijn hart ophalen op de Par 72 baan met uitdagende hindernissen.

Het strand is dé plek om te ontspannen. De zon op je huid, het ontspannende geluid van golven en wind, het gladde zand door je handen en een duik in de branding om alles van je af te spoelen. Zomervakantie in optima forma.

Strandleven

De Texelse strandslagen hebben elk hun eigen karakteristieken. Zo is er bij Paal 12 en 15, waar veel Texelaars komen, een gemoedelijke sfeer. Paal 17 biedt juist veel activiteiten en evenementen. En bij de vuurtoren wandel je over het brede strand naar de zee. Volg je graag het catamaranzeilen, dan ga je naar Paal 33, vlakbij de steiger van De Vriendschap, de boot naar Vlieland. Voor extra comfort tijdens een dagje strand huur je een strandhuisje. Veel Texelaars hebben een eigen huisje op het strand en genieten in het weekend en ’s avonds na het werk van dit mooie stukje van hun eiland. Elk strand heeft een of meer strandpaviljoens waar je een ijsje haalt, maar ook voor een compleet diner terecht kunt. Veel paviljoens blijven het hele jaar geopend, zodat je er ook kunt opwarmen na een winterse uitwaaisessie.

Dynamisch strand

Ten zuidwesten van Texel ligt de zandplaat (tevens rustplaats van zeehonden) De Razende Bol. De afstand tussen de zandplaat en Texel wordt steeds kleiner; de zandplaat ‘wandelt’ in de richting van het eiland. Daardoor wordt de stroming in dit deel sterker en het strand bij Paal 9 smaller. De zee snoept hier steeds wat zand weg. Regelmatig wordt het strand hier verbreed en versterkt door een zandsuppletie, waarbij men opgezogen zand op het strand en de vooroevers aanbrengt. In het noorden bij de vuurtoren groeit het strand juist. Zo’n 100 jaar geleden moest je hier een uur lopen naar het strand. Eind 20e eeuw was het strand hier heel smal en werd een dam in zee gelegd met de bedoeling het strand te verbreden. Dit is boven verwachting gelukt. Nu loop je hier een heel stuk voor je bij de zee bent en is er volop ruimte voor kitesurfers.

Zonsondergang

De ondergaande zon inspireert tot mijmeren en mooie gedachten. Het Noordzeestrand biedt het mooiste uitzicht om ‘de zon in de zee te zien zinken’. Verleng je stranddag tot de zon ondergaat of keer voor die tijd terug op het strand. Genieten!

Vliegeren

Elke dinsdagavond in juli en augustus vanaf 19.30 uur is het Vliegeravond bij Paal 17. Dan kun je vliegers van het Texelse Vliegerhuis proberen of meedoen met je eigen vlieger.

Zeevonk

Op heel warme dagen heb je kans om zeevonk te zien. Dit micro-organisme licht bij warme dagen ’s avonds op in de zee. Je ziet het vooral als je het water beweegt.

Als de zomervakantie voorbij is, komt op Texel de stroom reizigers pas echt op gang. Tijdens de vogeltrek in het najaar vertrekken miljoenen vogels vanuit het hoge Noorden. Onderweg gebruiken ze de Wadden om bij te tanken. Van half augustus tot in november is het gebied een walhalla voor vogelliefhebbers. Er zijn veel soorten waar te nemen, die in enorme aantallen neerstrijken.

Op het hoogtepunt verblijven meer dan zes miljoen vogels in het gebied. Er arriveren dan groepen trekkende steltlopers, zoals kanoeten, strandlopers, wulpen, rosse grutto's en vele andere soorten die duizenden kilometers hebben afgelegd vanuit hun noordelijke broedgebieden. Er zijn grote hoeveelheden ganzen en eenden, bijvoorbeeld rotganzen, brandganzen en bergeenden.

Ook kleine zangvogels strijken massaal neer in het Waddengebied. Kepen en vinken soms wel in groepen van meer dan tienduizend. Graspiepers en kwikstaarten trekken vaak ook met duizenden tegelijk door. Altijd zijn er lijsters te spotten (onder meer koperwieken, beflijsters, kramsvogels) en spreeuwen. Extra leuk voor vogelliefhebbers is het spotten van dwaalgasten die in het najaar op de Waddeneilanden verzeild raken, zoals zeldzame gorzen, klauwieren, roofvogels, plevieren of de hop of bladkoning.

Lepelaars

Texel is bekend om de grote hoeveelheid lepelaars die er jaarlijks broeden. In het Waddengebied broedt meer dan 60% van alle Nederlandse lepelaars. Het ontbreken van vossen op het eiland is hiervoor een belangrijk pluspunt. De lepelaars trekken in het najaar weg naar hun overwinteringsgebieden aan de West-Afrikaanse kust. In februari/maart verwachten we ze weer terug op Texel.

Vogelevenementen

Op Texel zijn altijd volop vogels te zien. Staatsbosbeheer, Ecomare en het Vogelinformatiecentrum bieden diverse vogelexcursies aan. En af en toe zijn er speciale activiteiten die interessant zijn voor vogelliefhebbers.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de natuurgebieden op Texel nog mooier en veelzijdiger te maken.

Wat is er allemaal nieuw?

Nieuwe natuur
Dorpzicht

In dit gebied bij De Cocksdorp zijn de oude kreken hersteld en is een nieuwe kreek aangelegd. Het natuurgebied van 1,2 vierkante kilometer bestaat voor een groot deel uit vochtig grasland. Een gedeelte van de bovenste grondlaag is afgegraven, zodat het nog aantrekkelijker wordt voor zeldzame orchideeën en weidevogels.
Je kunt nu een wandeling van ongeveer vijf kilometer door het dorp De Cocksdorp en natuurgebied Dorpzicht maken. Aan het einde van de Hoofdweg, bij de dijk, is een nieuw vogelkijkpunt, waar je een mooi overzicht op het natuurgebied hebt.

‘Vogelboulevard’

Langs de Waddenkust van Texel is het aantal natuurgebiedjes zover uitgebreid dat inmiddels sprake is van een heuse ‘vogelboulevard’. Naast Utopia, De Schorren, Het Wagejot en De Zandkes zijn nu ook de nieuwe vogelgebieden Oude Sluishoek en Nieuw Buitenheim ingericht.
De nieuwe schelpeneilandjes hier zijn aantrekkelijk voor dwergsterns, visdiefjes, kluten en bontbekplevieren. Vanaf de Waddendijk heb je een mooi uitzicht over het gebied. Bij Nieuw Buitenheim bereik je via een korte wandeling een nieuw vogeluitkijkpunt. In het gebied komt zowel zout als zoet water voor, ideaal voor orchideeën en zilte vegetatie zoals zeekraal en zeeaster.

Dijkversterking en Prins-Hendrikzanddijk

In etappes is de Waddendijk op verschillende manieren versterkt; per traject is de beste manier gekozen. Bij de haven van Oudeschild is de dijk bijvoorbeeld versterkt met een laag asfalt, die daarna weer is afgedekt met grond. Inmiddels is de waddendijk over de hele lengte versterkt.

Bijzonder onderdeel van de dijkversterking is de Prins-Hendrikzanddijk. Bij aankomst op Texel zie je vanaf de Pontweg de nieuwe duinen boven de dijk uitsteken. Hier is de oude dijk ongemoeid gelaten, maar is een duingebied van ca. 200 hectare in de Waddenzee aangelegd. Hiermee wordt landbouwgrond behouden en wordt met natuur bereikt dat Texel veilig blijft. Door het microreliëf ontstaat een gevarieerde flora en fauna. Aan de voet van de duinen ontstaan embryonale duintjes, waar soorten als zeedistel zullen gaan groeien.

Waalenburg

Waalenburg is helemaal opnieuw ingericht. Oude kreken zijn hersteld, nieuwe fiets- en wandelpaden zijn aangelegd. In de noordwesthoek van het gebied is een nieuw vogeluitkijkpunt. In gebied vind je natuurbeleefcentrum De Marel met daarbij ‘speelnatuur’ voor de kinderen.

De Slufter

De Slufter, een grote kweldervlakte tussen de duinen, staat in open verbinding met de zee. Bij noordwesterstorm loopt de vlakte vol met zeewater. Daarom groeien er alleen planten die bestand zijn tegen het zoute water, zoals lamsoor en zeekraal.
De Sluftergeul beweegt onder invloed van de stroming van de zee. Jarenlang verplaatste de monding van de hoofdgeul zich langzaam van zuid naar noord en werd hij af en toe terug naar het zuiden geleid door Rijkswaterstaat. Op dit moment beweegt de monding zich echter naar het zuiden. Hij is nu zelfs helemaal bij de zuidelijke duinenrij aangekomen. Bovendien heeft de hoofdmonding zich nu in tweeën gesplitst. Door nieuw beleid krijgt de natuur hier de vrijheid en wordt de geul niet gecorrigeerd. De deskundigen zijn nu nieuwsgierig hoe de geul zich zal ontwikkelen.

En niet te vergeten de heel veel gouwe ouwe in de Texelse natuur:

Wandelen

De natuurgebieden op Texel bieden al jarenlang volop wandelmogelijkheden. Of je nou wilt uitwaaien op het strand of in de duinen. Een frisse neus wilt halen in de beschutting van het bos. Het is altijd volop genieten.
Wat denk je van een wandeling op de Hors, het zuidpuntje van het eiland? In dit dynamische gebied ontstaan voortdurende nieuwe duintjes. Een klein plantje of stukje hout kan, onder invloed van de wind, het begin zijn van een nieuw duintje. Ook een route door de duinen van de Bollekamer, waar je Schotse Hooglanders kunt tegenkomen, is een aanrader.

Fietsen

Voor het ultieme eilandgevoel kun je van de vuurtoren in het noorden tot de veerhaven in het zuiden langs en door de duinen fietsen. Aan de ene kant de duinen en aan de andere kant de akkers met bloembollen, aardappelen of graan.
Ook leuk is het Waalenburgerdijkje dat slingert door het landschap van De Koog naar De Waal. Dit is een oude zeedijk met op diverse plekken watertjes. Dit zijn restanten van oude dijkdoorbraken.

Vogels

Texel staat bekend als hét vogeleiland. Het eiland ligt precies in de route van de trekvogels en is een ideale rustplaats tijdens de trek naar het noorden of het zuiden. De Waddenzee is daarbij een geweldige voedselbron om aan te sterken tijdens de lange reis. Niet voor niks dat op het eiland honderden vogelsoorten voorkomen.

Pagina 1 van 3

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Website door WEBJONGENS