Deutsch

Texelse producten

Genieten van lokale producten hoort bij je vakantie. Texel biedt een groot aantal Texelse producten! De Texelse specialiteiten variëren van asperges tot zuivel en alles wat daar tussen zit.

 

De Texelse producten zijn verkrijgbaar bij boerderijwinkels, in stalletjes bij de boerderijen en soms ook in de supermarkten. Begin 2024 was er discussie over de stalletjes, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de stalletjes mogen blijven. Idee: plan een fietsroute langs boerderijwinkels en stalletjes en verzamel de ingrediënten voor je (avond)maaltijd. 

 

Veel restaurants op Texel werken met Texelse producten. Ze gaan graag de uitdaging aan om met de lekkerste lokale ingrediënten de meest smakelijke gerechten te maken. Culinair genieten op ‘sien Tessels’.

 

Lees hier wat voor lekkers en leuks Texel zoal te bieden heeft.

Asperges

Het aspergeseizoen op Texel loopt ongeveer van moederdag tot vaderdag. De Texelse asperges worden dan dagelijks vers gesneden en zijn verkrijgbaar in de winkel bij de aspergeboerderij en in de restaurants. 

Aardbeien en andere vruchten

Het Voedselbos Texel is begonnen als zelfpluktuin voor aardbeien, maar heeft inmiddels veel meer soorten zachtfruit. Kinderen tot 10 jaar kunnen het voedselbos ontdekken door met een kaboutermuts op het hoofd en een kabouterboek in de hand het Kabouterpad te volgen. In het winkeltje kun je genieten van koffie en thee met zelfgemaakte taart.
Aardbeien en aardbeienproducten zijn ook te koop bij de Reuzeaardbei in polder ’t Noorden.

Chocolade

Het eiland heeft twee chocolaterieën. De Texelse chocolaterie in Den Burg maakt bonbons met Texelse ingrediënten en in Texelse vormen, zoals het BonBoetje.
Chocolaterie Smidt in Oosterend gebruikt schapenmelk voor haar chocoladecreaties.

Drankjes

Texel heeft veel verschillende drankjes van bier tot gin en van wijn tot Juttertje.

 

Texels Bier

Alle Texelse bieren kun je nu proeven bij het Proeflokaal De Zwaan in Den Burg. 

Meest bekende biersoort is Texels Skuumkoppe, een van de bieren van de Texelse bierbrouwerij, maar ook de TX brouwerij en de Tesselaar familiebrouwerij brouwen hun eigen Texelse bieren. Bij de brouwerijen kun je tevens een rondleiding reserveren.

TX Stokerij

De TX brouwerij is niet alleen een brouwerij, maar ook een stokerij. In deze brouwerij/stokerij in Oosterend wordt onder andere TX gin en TX scheepsbitter gestookt.

Texelse wijn

Aan de bosrand groeien de druiven van Wijngaard De Kroon, een van de meest noordelijke wijngaarden van Europa. Wil je meer weten over deze wijngaard boek dan een rondleiding of wijnproeverij.

Juttertje

Op het eiland is jutten een traditie. Bij storm naar het strand om te zien of er iets interessants aangespoeld is. Na zo’n juttocht ben je koud en nat en heb je wel trek in een lekker drankje om op te warmen. Dat gevoel vind je terug in het bekende drankje Juttertje.

Lamsvlees

Op het eiland lopen ongeveer 15.000 schapen in de weiden plus in het voorjaar meer dan 20.000 lammetjes. Het Texelse schaap is beroemd om zijn vleeskwaliteit. Echt Texels lamsvlees is een seizoenproduct: de lammeren worden in het voorjaar geboren en lopen minimaal 100 dagen in de wei. Vanaf begin juni begint het lamsvleesseizoen en is het Texels lam verkrijgbaar bij veel restaurants, de Texelse slagers en boerderijwinkels. Bij Slagerij Goënga is lamsvlees ook in de webshop te bestellen. 
Boer Jens en de Texelse boerderijwinkel zijn dagelijks geopend voor lamsvlees direct van de schapenboerderij.

Mosterd

Bij de Mosterdmakerij, gevestigd in een authentieke stolpboerderij, worden veel soorten mosterd gemaakt met op Texel verbouwd mosterdzaad. Bijzondere smaakmaker van deze mosterd is zwartmoeskervel, een kruid dat veel voorkomt op Texel. In de winkel van de mosterdmakerij kun je de verschillende soorten proeven.

Oesters

Ga met je emmertje het wad op en verzamel je eigen oesters! Bij laag water vind je de beste oesters als de r in de maand is. Langs de waddendijk en bij De Cocksdorp vind je oesterbanken. Voor eigen gebruik mag in Nederland 10 kilo schaaldieren per persoon geraapt worden.
Liever oesters zoeken onder begeleiding met uitleg? Boek dan een excursie bij de Tesselse oesterman.

Parfum

Een geur brengt je herinneringen direct terug. Dat geldt ook voor O'de Texel, Texelgevoel in een flesje. Verkrijgbaar als eau de toilette, zeepvrije douchegel en bodylotion met duindoornextract. Verkrijgbaar bij diverse winkels en in de webshop www.odetexel.nl 

Schapenkaas

De Texelse schapenkaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk en is lichter van kleur dan kaas van koeienmelk. De smaak is pittig, maar niet scherp.
Schapenkaas direct van de producent is verkrijgbaar bij schapenbedrijf De Waddel en kaasboerderij Wezenspyk. Kaasboerderij Wezenspyk verkoopt ook kaas van koeienmelk en geitenmelk en heeft tevens een webshop.

Texels IJs

Schapenmelkijs

Emmie van Emmies IJs maakt ijs van de schapenmelk van schapenboerderij De Waddel. Het ijs in verschillende smaken verkrijgbaar bij diverse (boerderij)winkels, zoals De Waddel en BoerJens.

IJsboerderij Labora

Bij IJsboerderij Labora wordt romig ijs gemaakt van de melk van de eigen melkkoeien. Ook heerlijk met aardbeien van de Reuzeaardbei en slagroom, bekend als de Aardbei Knoert. Bij de ijssalon is een grote tuin met speelmogelijkheden. Je kunt hier ook een kijkje nemen bij de koeienstal en de melkrobots. Uit de melktap is volle, gepasteuriseerde melk verkrijgbaar.

Softijs

Bij de melkveehouderij van de familie Van Exel bevindt zich het T’Exels Boerderijwinkeltje. Hier kun je zelf je softijsje met melk van de koeien van deze boerderij tappen. Volle, rauwe melk kun je zelf tappen uit de melktap.

Zuivel

Zuivelboerderij Texel maakt heerlijke yoghurt, skyr, kwark en zuiveldranken van de melk van de eigen melkkoeien. De producten zijn te koop in de boerderijwinkel en op maandag in de zuivelkar tegenover Albert Heijn.

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS