Deutsch

Op de fiets ontdek je Texel het best!

Op de fiets gebruik je al je zintuigen om nog meer van Texel te genieten. De kruidige, zilte geur als je door de duinen fietst. Het ontspannende geklots van de Waddenzee als je aan de zeezijde van de dijk fietst. De frisse wind door je haren. Zo relax je op Texel en lijken je dagelijkse beslommeringen ineens ver weg. 

De 6 mooiste fietsroutes op een rij

Alle fietspaden en landweggetjes op Texel zijn heerlijk om te relaxen en te genieten. Maar deze fietspaden hebben wat ons betreft net iets extra’s:

1. Fietspad aan de zeezijde van de Waddendijk

Dichterbij zee kun je niet fietsen! Hier fiets je van het zuiden tot het noorden van het eiland (of andersom) direct langs de Waddenzee. Het werelderfgoed Waddenzee is een bijzonder gebied met een groot contrast tussen eb en vloed. Op een paar plekjes gaat het fietspad naar de landzijde, maar je komt steeds weer bij het ontspannende geklots van de Waddenzee uit.

2. Poldertje Zandkes

Een van de plekken waar je naar de landzijde van de dijk wordt geleid is bij het Poldertje Zandkes bij Dijkmanshuizen. Hier fiets je tussen de oude waddendijk en de nieuwe dijk op Deltahoogte. De oude dijk is een laag dijkje, dat nog steeds de Waddenzee weerstaat, maar met deze hoogte en breedte niet voldoende veilig meer is. Het poldertje is een prachtige plek om vogels te kijken.

3. Het Waalenburgerdijkje

Dit is een eeuwenoude dijk, die al honderden jaren midden op het eiland ligt. Het fietspad op dit dijkje slingert door het landschap en biedt steeds weer nieuwe uitzichten. Onderweg zie je soms een waterpartij. Dit zijn restanten van oude dijkdoorbraken.

4. Fietspad door nieuw natuurgebied PH-zanddijk

Tussen de veerhaven en het dorpje Oudeschild is een nieuw natuurgebied aangelegd, de PH-zanddijk. Hier is gekozen voor buitendijkse versterking van de dijk door een nieuw duingebied aan te leggen. Deze duinen kun je nu per fiets verkennen. Wandel onderweg ook eens naar het futuristische uitkijkpunt. Daar kun je het hele gebied overzien en heb je uitzicht tot Oudeschild en de veerhaven.

5. Fietspad door de Eierlandse Duinen

Het fietspad door de Eierlandse Duinen tussen De Koog en De Cocksdorp bestaat al heel lang. In 2021 is het fietspad geheel vernieuwd en verbreed. Tussen De Slufter en De Muy is doorgaand verkeer met de auto niet meer toegestaan en is de hele weg nu voor de fietsers.

6. Fietspad Waalenburg

Natuurgebied Waalenburg is de afgelopen jaren opnieuw ingericht en is een echt vogelparadijs. Hier broeden onder andere grutto, kievit, tureluur en leeuwerik. Ook de kemphaan is weer gezien in Waalenburg. Deze weidevogel met opvallende kraag is hier als broedvogel verdwenen en vliegt nu door naar Scandinavië om een nest te maken. De hoop is dat de aanpassingen aan de natuur ook deze vogel gaan opvallen: er is meer plek, voedsel en water. Zodra er één paartje een succesvol nest heeft, kunnen er meer volgen.

Het nieuwe fietspad door Waalenburg leidt naar de Ruigedijk en buigt af naar een uitkijkpunt en dan richting Natuurcentrum De Marel, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Bij De Marel kom je van alles te weten over Waalenburg en kunnen kinderen zich uitleven in de speelnatuur van OERRR.

Fietsknooppunten op Texel

Texel heeft een fietsroutenetwerk met fietsknooppunten. Daarmee kun je zelf je route en de lengte daarvan bepalen en kom je langs de mooiste plekjes. Het netwerk is 170 kilometer lang en telt 57 fietsknooppunten. Infopanelen langs de route geven de nummers van de knooppunten aan en de afstanden tussen de knooppunten.

Bekijk het fietsnetwerk

Mountainbiken op Texel

ATB-pad in het Dennenbos

Het 8 kilometer lange ATB-pad in het Dennenbos tussen De Koog en Den Burg is een uitdagend pad. Het is een technisch moeilijk pad door de korte en scherpe bochten. Het MTB-pad start op de parkeerplaats bij het Turfveld aan het Westerslag. De route is eenrichtingverkeer en wordt aangegeven met houten paaltjes met daarop een fiets en de tekst ATB.

80 km MTB-route

Wielersport Texel heeft het ATB-pad in het bos in 2018 uitgebreid met een 80 kilometer lange ATB-route. Deze MTB-route gaat gedeeltelijk over verharde wegen, maar brengt je wel over het hele eiland. Er zijn diverse punten om de route te verkorten.

Kaartje en meer informatie

Fietsverhuur Texel

Je kunt nu je huurfiets online reserveren en bij je vakantiehuis van Texelduinen laten bezorgen en later weer ophalen.

Huur een fiets bij Fietsen op Texel

Onze partner Fietsen op Texel levert veel soorten fietsen uit voorraad. Je hebt de keuze uit fietsen met versnelling, elektrische fietsen / E-bikes, tandems, kinderfietsen in verschillende maten, scooters, bakfietsen en mountainbikes plus diverse accessoires. Je reserveert de fietsen online en Fietsen op Texel bezorgt de fietsen bij je vakantiehuis. Als je de fietsen via onze website huurt, worden ze bezorgd in de ochtend op de dag van huuraanvang en weer opgehaald als de huurperiode verstreken is. Je hoeft alleen te zorgen dat de fietsen weer op de plek staan waar ze ook voor je klaargezet waren. Reserveren van een fiets doe je minimaal 2 dagen van tevoren.

Pech onderweg?

Fietsen op Texel biedt hulp en service bij pech onderweg. Je kunt voor service en reparatie tevens terecht in de filialen in de dorpen De Koog, Den Burg en De Cocksdorp.

Fietsvakantie boeken? Bij Texelduinen vind je de meest unieke vakantiewoningen!

Bekijk ons aanbod

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS