Deutsch

Wandelen op Texel

Wanneer je gaat wandelen op Texel zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn diverse wandelroutes voor jong en oud. Routes in de natuurgebieden, in het bos, door het boerenland, over het strand of tussen de tuinwallen. 

Buiten het broedseizoen zijn extra wandelroutes, de zogenaamde groene routes, geopend. Deze worden aangegeven met paaltjes met een groene kop. 

7 x de mooiste routes wandelen op Texel

De Hors

De Hors, de strandvlakte aan de zuidkant van het eiland is een bijzondere plek om te wandelen op Texel. Het is een uitgestrekt en dynamisch gebied. Hier ontstaan voortdurend nieuwe duintjes, waardoor het er steeds anders is. Een duintje ontstaat door een stukje drijfhout of een plukje helmgras dat het stuivende zand vasthoudt. Als je om een iets groter duintje heen loopt, is het altijd weer een verrassing wat je erachter vindt. Hier kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen.

Startpunt: het einde van de Mokweg bij Den Hoorn.

Hoogste punt van De Hoge berg

De Hoge Berg tussen Den Burg en Oudeschild is een heerlijk gebied voor een wandeling op Texel. Wandelend over de onverharde weggetjes tussen de tuinwallen ben je er echt even uit. Het gebied ligt vlakbij hoofddorp Den Burg, maar je komt er nauwelijks iemand tegen. Op het hoogste punt van de Hoge Berg heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Op de houten tafel op dat punt lees je welke dorpen en gebieden je allemaal kunt zien. Op de Hoge Berg bevindt zich ook de Georgische begraafplaats. Een bijzonder plekje dat herinnert aan een donkere periode tijdens de Tweede Wereldoorlog op Texel.

De Nederlanden en Bertusnol bij De Koog

Vanuit De Koog loop je zó naar natuurgebied De Nederlanden. Heerlijk wandelen en onderweg de Bertusnol beklimmen. De Bertusnol is met 22 meter één van de hoogste duinen van Texel. Dit duin is vernoemd naar een vogelwachter van lang geleden, die vanaf dit uitkijkpunt toezicht hield op de kolonie met lepelaars. Hier heb je een prachtig uitzicht over De Muy en De Slufter en nog veel verder. Vanaf het wandelpad bij de Nederlanden kun je over het duin naar het strand bij Paal 22. Een geweldig voorbeeld van een rustig plekje op Texel. 

Startpunt: parkeerterrein bij Paal 21, De Koog

Natuurpad Het Alloo

Het natuurpad Het Alloo voert door duin en bos. Je loopt langs de oevers van een duinrel en passeert bloemrijk grasland waar veel weidevogels broeden. Op het erf van woongemeenschap het Maartenhuis kun je een vlindertuin bezoeken. Het 4,5 km lange natuurpad is ook geschikt voor bezoekers in een rolstoel, blinden en slechtzienden. De wandeling kan tot 2,7 km worden ingekort.

Start: Ecomare, De Koog.

Wandelen op Texel voor kinderen: het Sommeltjespad

Sommeltjespad

Het Sommeltjespad is 1,5 km lang en speciaal bedoeld om kinderen te stimuleren om goed om zich heen te kijken in de natuur. Sommeltjes zijn Texelse aardmannetjes, die volgens oude verhalen 's nachts tot leven komen en dan dansen op de Sommeltjesberg bij De Waal. Als je goed kijkt, zie je overal sommeltjes langs de route in het bos.

Start: Pelikaanweg, De Koog.

Trimbaan

Door het bos wandelen en tegelijk actief bezig zijn: dat kan op de route bij de opnieuw aangelegde trimbaan. Langs de route van 1,8 km staan 16 oefentoestellen voor het hele gezin.

Start- en eindpunt: boskiosk het Turfveld aan de Nattevlakweg. 

Lange afstands wandelen op Texel

Voor de liefhebbers van lange wandelingen is de bewegwijzerde route van het LAW Noord-Hollandpad een aanrader. Dit pad loopt van Texel naar het Gooi. Het is 270 km lang en brengt je over slingerende dijkjes, langs rechte kanalen en door het boerenland. Het Texelse gedeelte bestaat uit een zuidroute langs natuurgebieden en dorpjes, en een noordroute langs boerenpaden en dijken. Met een trekpontje steek je het kanaal over. Beide routes zijn circa 20 kilometer lang en heel geschikt voor een dagtocht.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke aanbiedingen en nieuwtjes over Texel.

Zien & Doen op Texel

Image
Image

Copyright www.texelduinen.nl

Video: TexelInformatie | Website door WEBJONGENS