Verhuur van bijzondere accommodaties op Texel

Gratis overtocht Last-minute
  • Unieke vakantiehuizen
  • Op de mooiste plekjes
  • Contactloos inchecken
  • LASTMINUTES

Bijzondere planten op Texel

orchideeen

Orchideeën, lamsoor en andere planten op Texel

Texel staat bekend als vogeleiland en schapeneiland, maar je vindt hier ook bijzondere flora. Elk landschap heeft zijn eigen kenmerkende bloemen en planten. Dat hangt bijvoorbeeld af van de rijkdom van de bodem. Op arme grond groeien vaak de mooiste plantjes.

Welke bijzondere planten vind je op Texel?

Wilde orchideeën

orchidee 200x245In het grootste gedeelte van Nederland zijn wilde orchideeën zeldzaam. Maar op Texel kun je ze op heel veel plekken vinden en vaak ook in grote hoeveelheden. Orchideeën groeien vooral in de natuurgebieden, waar ze het goed doen op de onbemeste gronden. Maar ook in de wegberm kun je ze regelmatig zien.

Meest opvallend zijn de paarse en roze orchideeën zoals de gevlekte orchis en de paarse harlekijnorchis. Maar er zijn ook minder in het oog springende orchideeën met groene bloemen, zoals de groenknolorchis. De orchideeën bloeien, afhankelijk van de soort, van eind april tot begin juli.

Orchideeën kun je bijvoorbeeld vinden in:
• De Muy
• de duinvalleien van de Horspolders
• de natuurweilanden bij het Alloo, in de buurt van Ecomare
• de natuurweilanden van de Roggesloot
• de berm bij Hoogezandskil

Lamsoor

lamsoor slufter 300x200Lamsoor is een plant die groeit op de zandige kwelders en in juli en begin augustus bloeit. De kwelders worden bij hoog water regelmatig overspoeld met zeewater. Hier kunnen daarom alleen planten groeien die bestand zijn tegen zout. De lamsoorplanten groeien dicht op elkaar, waardoor tijdens de bloei met name De Slufter helemaal lila kleurt.

 

 

 

 Zeekraal

zeekraal 300x200Ook zeekraal groeit op de zandige kwelders en is bestand tegen zout water. Zeekraal groeit in flinke aantallen in De Slufter, op de Schorren en in de Mokbaai. Zeekraal, met de kenmerkende donkerrode bloemetjes, bloeit in de nazomer.

 

 

 

Planten van de tuinwallen

grasklokje 300x200De tuinwallen, de aarden walletjes die gebruikt worden als afscheiding van percelen op het oude land van Texel, hebben een eigen vegetatie. In de loop van de jaren spoelen de voedingsstoffen uit de opgestapelde graszoden, waaruit de tuinwal is opgebouwd. Daardoor ontstaat een arme bodem, waarop bijzondere planten, zoals Engels gras en grasklokjes, groeien.

 

 

 

Sneeuwklokjes

sneeuwklokjes2 300x200Niet echt ‘natuurlijk’, maar wel voorkomend in het bosgebied, zijn sneeuwklokjes. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn deze hierheen gehaald door bollentelers. Zij pachtten de grond in het bos om sneeuwklokjes te telen. In het bos is de teelt al lang geleden gestopt, maar de sneeuwklokjes komen daar nog volop voor, onder andere bij de kruising Randweg / Botgrasweg. Sneeuwklokjes worden op Texel nog wel geteeld. Een van de telers teelt zelfs tientallen verschillende soorten.

 

 

 

 

Direct je Texelvakantie boeken?
Bekijk aanbod