Verhuur van bijzondere accommodaties op Texel

Gratis overtocht Last-minute
  • Unieke vakantiehuizen
  • Op de mooiste plekjes
  • Contactloos inchecken
  • LASTMINUTES

Winter en de eerste voorjaarsbodes

Winter en de eerste voorjaarsbodes

We genieten nu nog volop van de winter. Met soms een flinke storm en hoog water, waardoor de Slufter vol water loopt en de duinen, vooral bij Paal 9, het zwaar te verduren hebben. Maar vaak ook met rustig winterweer, waarbij je je niet meer kunt voorstellen dat het zo kort geleden nog zo hard waaide. Soms heel on-Texels windstil met een prachtige zonsopgang. En de winterse zonsondergang trekt weer (hobby)fotografen naar het strand of andere leuke Texelse plekjes.

Jutters en drijvende containers

De storm zorgt niet alleen voor duinafslag, maar ook voor jutterskoorts. Een schip verloor zeecontainers en dan blijken ineens alle Texelaars jutters te zijn. Iedereen vraagt zich af waar de containers heen drijven en wat er in zit. Moderne jutters houden elkaar via social media op de hoogte van het laatste nieuws. Al snel blijkt dat op het Texelse strand alleen verpakkingsmateriaal van frisdrank aanspoelt. Weinig waardevol voor de jutters, maar veel mensen helpen wel met opruimen, voordat het weer de zee inspoelt. In juttersmuseum Flora is een heel klein gedeelte van deze ‘buit’ te zien.

Waalenburg voor schaatsers?

Bij vorst heeft Nederland direct last van Elfstedenkoorts. Op Texel vragen we ons af of we op Waalenburg kunnen schaatsen. Waalenburg, het natuurgebied midden op het eiland, is bekend om de vele vogels die hier foerageren of broeden. In de winter is het waterpeil hier hoog. Doordat er een klein laagje water op het terrein staat, is dit het gebied waar de Texelse schaatsers als eerste de ijzers kunnen onderbinden. Het gehele jaar is het gebied niet vrij toegankelijk. Alleen tijdens het schaatsseizoen maakt Natuurmonumenten een uitzondering voor de Texelaars.

Sneeuwklokjes

En toch, de dagen worden al weer zichtbaar langer en op sommige dagen voel je dat de lente in de lucht hangt. De eerste sneeuwklokjes staan al in bloei en daar kun je in het Dennenbos volop van genieten. Je vraagt je misschien af hoe het komt dat daar zoveel sneeuwklokjes te vinden zijn. Halverwege de 20e eeuw gingen avontuurlijke Texelaars naar Frankrijk om grote hoeveelheden sneeuwklokjes op te kopen. Ze rooiden ze zelf in de bossen daar en namen ze mee naar Texel. Een bos is een goede plek voor de teelt van sneeuwklokjes. Staatsbosbeheer verpachte op Texel een gedeelte van het bos aan deze nieuwe bollenkwekers. Inmiddels worden sneeuwklokjes al lang niet meer commercieel geteeld in het bos, maar de overblijfselen hiervan zijn er nog heel goed zichtbaar.

Wil je het eiland en de sneeuwklokjes ontdekken? Doe dan een weekendje Texel of boek een vakantie op het eiland. Kies uit ons aanbod voor een heerlijke villa, een mooie bungalow, een gezellig appartement of een vakantiehuis met veel privacy. Als je snel wilt vertrekken, check dan onze lastminutes.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast