Verhuur van bijzondere accommodaties op Texel

Gratis overtocht Last-minute
  • Unieke vakantiehuizen
  • Op de mooiste plekjes
  • Contactloos inchecken
  • LASTMINUTES

Voorjaar: lammetjes, lammetjes en nog meer lammetjes

Voorjaar: lammetjes, lammetjes en nog meer lammetjes

Het is weer zo ver: de weilanden op schapeneiland Texel worden weer bevolkt door duizenden lammetjes. Lammetjes die met hun moeder door de wei scharrelen, lekker in de zon liggen of samen rennen rond de ‘kolk’. Het geeft een voorjaarsgevoel bij uitstek. Maar wat gaat er allemaal aan vooraf voordat het zover is? Omdat ik naast marketingmedewerker van Texelduinen ook mede-eigenaar van een schapenbedrijf met stamboek-Texelaars (ja, Texel heeft een eigen schapenras!) ben, neem ik u graag mee in de wereld van de schapenboer.


Schapeneiland

Texel is de gemeente met het grootste aantal schapen, ongeveer 24.000. In het najaar laten we de geselecteerde rammen bij de schapen. Daarbij gebruiken we een ‘dekblok’. De ram draagt dit kleurblok op zijn borst met wekelijks een andere kleur. Zo kunnen we van elk schaap zien wanneer zij ongeveer zal lammeren. Het is een mooi plaatje: al die schapen met verschillende kleuren op hun kont, maar het heeft dus een belangrijke betekenis.

Drachtig

De draagtijd van een schaap is 5 maanden min 5 dagen. Na ca. 3 maanden laten we onze schapen scannen. In feite gaan de schapen voor hun ‘driemaanden-echo’. Met de scanner kan de specialist zien of het schaap drachtig is en zo ja, hoeveel lammeren zij draagt. De schapen die niet drachtig zijn, hoeven verder geen aandacht of verkopen we meteen. De schapen die een drieling dragen, gaan we eerder voeren, zodat de ongeboren lammetjes beter groeien. Eenlingen hoeven juist weinig gevoerd te worden om het lam niet te groot te laten worden. Het scannen geeft ons veel extra managementinformatie.

 

Dag en nacht druk

 

En dan begint de drukke periode van de lammerij en ben ik wat minder op mijn werk aanwezig. Mijn man staat dag en nacht paraat om zijn schapen te helpen met aflammen. Zelf assisteer ik alleen overdag in het bedrijf. Het is belangrijk dat het schaap met zijn zojuist geboren lammeren zo snel mogelijk apart in een hokje wordt gezet, zodat de lammeren goed kunnen hechten. Als dit niet snel gebeurt, kan het gebeuren dat het schaap haar eigen kind niet erkent en dus niet laat drinken. Na een paar dagen zijn moeder en kind goed aan elkaar gewend en kunnen ze verder buiten opgroeien. Ook de lammetjes van de Texelaar kunnen goed tegen kou. Alleen bij kou gecombineerd met regen houden we de schapen met lammetjes iets langer binnen.

 

Beleef de lente

 

Wil je ook genieten van het eiland en de lammetjes? Doe dan een weekendje Texel of boek een vakantie op het eiland. Kies uit ons aanbod voor een heerlijke villa, een mooie bungalow, een gezellig appartement of een vakantiehuis met veel privacy. Als je snel wilt vertrekken, check dan onze lastminutes.


Annette

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast