Verhuur van bijzondere accommodaties op Texel

Gratis overtocht Last-minute
  • Unieke vakantiehuizen
  • Op de mooiste plekjes
  • Contactloos inchecken
  • LASTMINUTES

Natuur op Texel: nieuwe natuur en gouwe ouwe

Natuur op Texel: nieuwe natuur en gouwe ouwe

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de natuurgebieden op Texel nog mooier en veelzijdiger te maken. In 2019 wordt de laatste hand gelegd aan de herinrichting van Waalenburg.

Wat is er allemaal nieuw?

Nieuwe natuur

Dorpzicht

In dit gebied bij De Cocksdorp zijn de oude kreken hersteld en is een nieuwe kreek aangelegd. Het natuurgebied van 1,2 vierkante kilometer bestaat voor een groot deel uit vochtig grasland. Een gedeelte van de bovenste grondlaag is afgegraven, zodat het nog aantrekkelijker wordt voor zeldzame orchideeën en weidevogels.
Je kunt nu een wandeling van ongeveer vijf kilometer door het dorp De Cocksdorp en natuurgebied Dorpzicht maken. Aan het einde van de Hoofdweg, bij de dijk, is een nieuw vogelkijkpunt, waar je een mooi overzicht op het natuurgebied hebt.

‘Vogelboulevard’

vogelkijkscherm Nieuw BuitenheimLangs de Waddenkust van Texel is het aantal natuurgebiedjes zover uitgebreid dat inmiddels sprake is van een heuse ‘vogelboulevard’. Naast Utopia, De Schorren, Het Wagejot en De Zandkes zijn nu ook de nieuwe vogelgebieden Oude Sluishoek en Nieuw Buitenheim ingericht.
De nieuwe schelpeneilandjes hier zijn aantrekkelijk voor dwergsterns, visdiefjes, kluten en bontbekplevieren. Vanaf de Waddendijk heb je een mooi uitzicht over het gebied. Bij Nieuw Buitenheim bereik je via een korte wandeling een nieuw vogeluitkijkpunt. In het gebied komt zowel zout als zoet water voor, ideaal voor orchideeën en zilte vegetatie zoals zeekraal en zeeaster.

Dijkversterking en Prins-Hendrikzanddijk

PH zanddijkIn etappes wordt de Waddendijk versterkt. Dit gebeurt op verschillende manieren; per traject is de beste manier gekozen. Bij de haven van Oudeschild is de dijk bijvoorbeeld versterkt met een laag asfalt, die daarna weer is afgedekt met grond.
De dijk bij het NIOZ, nabij de veerhaven, wordt in 2019 versterkt. Eind 2019 zou het complete werk gereed moeten zijn.

Bijzonder onderdeel van de dijkversterking is de Prins-Hendrikzanddijk. Bij aankomst op Texel zie je vanaf de Pontweg de nieuwe duinen boven de dijk uitsteken. Hier is de oude dijk ongemoeid gelaten, maar is een duingebied van ca. 200 hectare in de Waddenzee aangelegd. Hiermee wordt landbouwgrond behouden en wordt met natuur bereikt dat Texel veilig blijft. Door het microreliëf zal een gevarieerde flora en fauna ontstaan. Aan de voet van de duinen is extra zand aangebracht om daar embryonale duintjes te laten ontstaan, waar soorten als zeedistel zullen gaan groeien.

Waalenburg

Waalenburg wordt helemaal opnieuw ingericht. Oude kreken worden hersteld, nieuwe fiets- en wandelpaden worden aangelegd. In de noordwesthoek van het gebied is een nieuw vogeluitkijkpunt. In 2019 begint Natuurmonumenten hier met de bouw van een nieuw Natuurbeleefcentrum met daarbij ‘speelnatuur’ voor de kinderen. Het is de bedoeling het centrum in 2020 te openen.

De Slufter

lamsoorDe Slufter, een grote kweldervlakte tussen de duinen, staat in open verbinding met de zee. Bij noordwesterstorm loopt de vlakte vol met zeewater. Daarom groeien er alleen planten die bestand zijn tegen het zoute water, zoals lamsoor en zeekraal.
De Sluftergeul beweegt onder invloed van de stroming van de zee. Jarenlang verplaatste de monding van de hoofdgeul zich langzaam van zuid naar noord en werd hij af en toe terug naar het zuiden geleid door Rijkswaterstaat. Op dit moment beweegt de monding zich echter naar het zuiden. Hij is nu zelfs helemaal bij de zuidelijke duinenrij aangekomen. Bovendien heeft de hoofdmonding zich nu in tweeën gesplitst. Door nieuw beleid krijgt de natuur hier de vrijheid en wordt de geul niet gecorrigeerd. De deskundigen zijn nu nieuwsgierig hoe de geul zich zal ontwikkelen.

Nog steeds mooi in de Texelse natuur

Gelukkig zijn er ook nog heel veel gouwe ouwe in de Texelse natuur.

strandplezier winterWandelen

De natuurgebieden op Texel bieden al jarenlang volop wandelmogelijkheden. Of je nou wilt uitwaaien op het strand of in de duinen. Een frisse neus wilt halen in de beschutting van het bos. Het is altijd volop genieten.
Wat denk je van een wandeling op de Hors, het zuidpuntje van het eiland? In dit dynamische gebied ontstaan voortdurende nieuwe duintjes. Een klein plantje of stukje hout kan, onder invloed van de wind, het begin zijn van een nieuw duintje. Ook een route door de duinen van de Bollekamer, waar je Schotse Hooglanders kunt tegenkomen, is een aanrader.

Fietsen

Voor het ultieme eilandgevoel kun je van de vuurtoren in het noorden tot de veerhaven in het zuiden langs en door de duinen fietsen. Aan de ene kant de duinen en aan de andere kant de akkers met bloembollen, aardappelen of graan.
Ook leuk is het Waalenburgerdijkje dat slingert door het landschap van De Koog naar De Waal. Dit is een oude zeedijk met op diverse plekken watertjes. Dit zijn restanten van oude dijkdoorbraken.

Vogels

Texel staat bekend als hét vogeleiland. Het eiland ligt precies in de route van de trekvogels en is een ideale rustplaats tijdens de trek naar het noorden of het zuiden. De Waddenzee is daarbij een geweldige voedselbron om aan te sterken tijdens de lange reis. Niet voor niks dat op het eiland honderden vogelsoorten voorkomen.

Vakantie op Texel

Wil je ook genieten van Texel, het eiland met rust, ruimte en natuur? Doe dan een weekendje Texel of boek een vakantie op het eiland. Kies uit ons aanbod voor een heerlijke villa, een mooie bungalow, een gezellig appartement of een vakantiehuis met veel privacy. Als je snel wilt vertrekken, check dan onze lastminutes.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast